Лихвените проценти ще продължат да падат. Това ще създаде икономика, която

...
Лихвените проценти ще продължат да падат. Това ще създаде икономика, която
Коментари Харесай

Ердоган: Лихвите още ще падат, икономиката на Турция ще процъфти

Лихвените проценти ще продължат да падат. Това ще сътвори стопанска система, която ще се освободи от зависимостта от кратковременен задграничен кеш и ще се трансформира в такава, която процъфтява с помощта на локалното произвеждане и износа, даде обещание турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

По-евтините пари ще подтикват производството, ще основат работни места и ще забавят потребителската инфлация, която сега е 4 пъти по-висока от формалната цел от 5%, а валутата вероятно ще укрепне, съобщи Ердоган в изявление за телевизия TRT.

Той прикани а дълготрайни задгранични вложения в Турция, като посочи, че точно те носят облага.

" Време е задграничните вложители да вършат дълготрайни вложения. Онези, които са правили дълготрайни вложения в Турция, постоянно са печелили и ще не престават да печелят ", съобщи Ердоган.

Той открои доста положителното състояние на своята страна във връзка с износа и съобщи, че държавното управление възнамерява да поддържа производството и експорта с нов стопански модел.

Президентът акцентира, че Турция всеки месец намалява недостига си по настоящата сметка и се надява идната година да има остатък по настоящата сметка.

" Ние към този момент не отчитаме недостиг по настоящата сметка и не финансираме този недостиг с външен дълг, а се придвижваме напред към стопанска система, която печели непозната валута и записва остатък по настоящата сметка ", сподели още той.

Държавният глава повтори прогнозата си, че чака турската стопанска система да записва напредък от 10 % до края на годината, като добави, че растежът може да е даже по-висок.

По думите му Турция намалява лихвените проценти сега и се надява да регистрира също и спад на инфлацията. Президентът чака лихвите, инфлацията и високият курс на $ по отношение на турската лира да се намалят преди изборите в страната през 2023 година

" Ние няма да живеем в спиралата валутни курсове-лихви-инфлация. Няма да позволим на никого да дестабилизира растежа ", сподели още Ердоган, чиято страна записва стопански напредък от 7,4 % през третото тримесечие на годината, нареждайки се на второ място след Чили измежду страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване /ОИСР/.

Президентът открои и размера на турския експорт, който по думите му е достигнал рекордно високо равнище от към 220 милиарда $ сега, а до края на годината се чака още повече да нарасне. Според него ниските лихвени проценти ще насърчат производството и износа.

" Целта е да увеличим комфорта на нашия народ и на дребния бизнес с ниски лихвени проценти, като в същото време притеглим повече вложения ", изясни той.

Макар че икономистите нормално преглеждат по-високите лихвени проценти като мярка за ограничение на инфлацията, турският президент Реджеп Тайип Ердоган поддържа тъкмо противоположната теза - че високият лихвен % е причина за повишение на цените.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР